Zoeken in deze blog

zaterdag 19 januari 2013

Rika Vliet Vlieland




Henrica Vliet Vlieland wordt geboren op 7 oktober 1889 's avonds om 11 uur in het huis aan de Hoofdstraat 63 te Noordwijk aan Zee. De vroedvrouw, Johanna Bock geeft haar geboorte de andere dag aan op het Gemeentehuis omdat de vader van het kind, visser van beroep, niet aanwezig is. Een nobel commitée van ontvangst buigt zich over de ambtelijke afhandeling van de geboorte-inschrijving: de heer L. Doude van Troostwijk, H. van Limburg Stirum en Snouck Hurgronje kwijten zich van die taak.
Rieka is nog geen vijf jaren oud als haar vader komt te overlijden. Hoe haar leven dan verder verloopt is nog onbekend maar in 1911 ontvangt zij een onderscheiding voor 3 jaren trouw bezoek aan de Zita-Vereniging in Leiden. Een vereniging in 1908  opgericht ten behoeve van de RK. Dienstboden te Leiden. Zij zal daar in die grote stad, dus als dienstmeisje werk hebben gevonden.



De Zita-Vereeniging opent een lokaal in het Vincentiusgesticht  ingang Middelweg om dienstboden, die geen tehuis hebben, gedurende haar vrije uren nuttig en gezellig bezig te houden. De openingstijden waren op woensdagavond van halfacht tot 10 uren en zondags van 3 uren tot 10 uren namiddag. In 1909 verhuisde de Vereniging naar het Noordeinde 50. Een pand met status en aanzien!




 Huishoudschool




 Ze deden goed hun best, die meisjes van de Zita Vereeniging en dan te bedenken dat het allemaal Liefdewerk Oud Papier was!