Zoeken in deze blog

dinsdag 8 februari 2011

Johanna en de Scheerpapiertjes

U heeft het verhaal al vaak onder ogen gekregen in 'Blog Noortukker' maar hier dan nog een keertje en ditmaal komt het voor als ingezonden stuk door de heer Jan Kloos te Noordwijk-binnen in de rubriek 'Kerknieuws' van de Nieuwe Rotterdamsche Courant gedateerd 23 juni 1918.

Hij gebruikt de wed. Vliet Vlieland en haar scheerpapiertjes als voorbeeld voor "hoe het niet moet". Doopboeken behoren, is zijn mening, bij de Gemeentebesturen te berusten en níet bij de Kerkbesturen. Gelukkig werden de doopboeken voor Noordwijk gered, door onze oppassende over-over-over-over-grootmoeder. Vrouw met gevoel voor historie! En gelooft u mij: dat gevoel zit nog altijd in het bloed!"
nb:
Vind in de mail nog te volgende aanvulling op de in het bericht genoemde P. Groeneveld;
"Eduard Cornelis Pieter was een zoon van Pieter Groeneveld, koopman, landbouwer, herborist, woonde aan het Oosteinde te Noordwijk (nu Calorama). Hij was predikant te Noordwijk aan Zee. De Groeneveld stichting was veel meer, dan de hofjes woningen in Leiden, waar hij zelf de rest van zijn leven voor zijn overlijden woonde. Hij erfde grond van zijn tante uit Baarn, te weten gelegen tussen de Boerenburgerweg en St. Jeroensweg, evenwijdig aan de gronden van Calorama, maar dan over de Schuine Laan tot aan de Buerwegh, genaamd de Houtkrocht en lopende van de punt van de St. Jeroensweg tot aan waar nu de van de Mortelstraat ligt. De Groeneveld Stichting verhuurde veel grond in Noordwijk aan Bollenkwekers. De oudste huurders van de Stichting waren de familie de Ridder uit de Douzastraat (van Jan de Ridder, nu CDA raadslid) en de opbrengst was bestemd voor pensioenen van weduwen van predikanten en van ongehuwden dochters van predikanten." Leo van der Meer.